14 desember: Hva er sosialisme?

Hver dag frem til julaften skal jeg skrive en skolering i et tema. Denne gangen skal jeg snakke om sosialisme.

—————————————————————————————————————–

Sosialisme betyr enkelt at folk skal være med å bestemme. I et kapitalistisk samfunn handler det ikke om folkebevegelse, solidaritet og likhet. Der er det selvskaper, penger og aksjer som styrer.
I et sosialistisk samfunn vil alle ha mulighet til å ha en direkte påvirkning, ikke bare når man stemmer på politikere. SU har en veldig god definisjon på hva sosialisme er:

Sosialisme er folkestyre. I dag er demokratiet begrenset. Hvert fjerde år er det valg. De to sekundene det tar å putte stemmeseddelen i urnen er den eneste politiske innflytelse mange mennesker får over samfunnet de lever i. Og selv den innflytelsen er begrenset. Politikerne vi velger har bare makt over deler av samfunnet. Økonomien styres av de som eier bedrifter og aksjer. I lukkete styrerom i de største bedriftene sitter menn i dress og bestemmer diktatorisk hvor det det skal brukes penger i samfunnet vårt. De bestemmer hvem som skal ha jobb og hvor det bør bo folk. På børsene leker spekulanter med pengene og arbeidsplassen til vanlige folk. Det er ingen som har valgt hvem som skal være milliardærer eller aksjemeglere.

I dag er det pengene som bestemmer hvor skoler, arbeidsplasser og postkontorer skal ligge. Det er lønnsomheten som avgjør om du får et godt kollektivtilbud og tilbud om et brukbart sted å bo. I dag er det de som har makta over pengene som har makta over samfunnet vårt. Skal vi skape et rettferdig samfunn må vi ta fra dem denne makta.

Sosialisme betyr å overføre makta fra de få politikerne og kapitalistene som har den i dag til hele folket. Sosialisme betyr å erstatte beslutningene til det blinde markedet med bevisst planlegging til alles beste. Et samfunn hvor folk har reell innflytelse i alle de sakene som angår oss. Elevene skal være med på å bestemme over skolen. Alle ansatte i en bedrift skal bestemme, ikke sjefene. Hele folket skat tas med på råd når det skal bestemmes noe viktig, ikke bare de som sitter på Stortinget.

Et sosialistisk samfunn er et samfunn hvor rettferdig fordeling erstatter klasseskiller. Hvor folkevalgt styring over ressursene erstatter markedsmakt. Hvor offentlig eie og bedrifter eid av de ansatte erstatter privatisering. Hvor makten flyttes nedover dit folk bor, og kan påvirke beslutningene, i stedet for oppover til EU og andre elitestyrte organer. Hvor hensynet til miljøet er avgjørende for hvordan vi lever i stedet for hensynet til stadig mer penger. Frihet, rettferdighet og selvstyre er stikkord for det samfunnet SU kjemper for.

Fordi SU er mot kapitalismen og for å innføre et slikt folkestyre er SU en revolusjonær organisasjon. Det betyr ikke at vi er for et voldelig opprør eller et væpnet kupp i Norge. Den revolusjonen vi kjemper for er en fredelig og demokratisk forandring hvor vanlige mennesker tar makten over sine egne liv tilbake fra kapitalistene. Det vil være demokrati i praksis.

—————————————————————————————————————–

Et samfunn hvor alle har like muligheter, et solidarisk samfunn hvor pengeboka ikke skal avgjøre om du har råd til å bli sjuk eller ikke. Et samfunn som ikke er styrt av et usikkkert marked, som nå har satt verden ut i arbeids og gjeldskrise. Som ikke er styrt av den ustabile markedsliberalismen.

Et solidarisk og åpent samfunn!

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s