Gutt og feminist? Javisst!

Jeg er feminist. Rart vil mange si. «Du er gutt, og derfor skal du ikke bry deg om sånt. La damene fikse det selv.» Dette er ting mange guttefeminister blir møtt med. For å svare på det har jeg en ting å si: Det er feil!

Det å være feminist for meg er å annerkjenne at det finnes vesentlige forskjeller i samfunnet idag mellom kjønn, og at kan prege din hverdag. Det er å mene at det ikke er greit at kvinner blir undertrykket. Her er flere harde fakta som gjør at jeg kaller med feminist:

– 52% av jenter i videregående skole synes de er for tjukke
– 69% av alle jenter på ungdomsskolen har blitt kalt hore, ludder eller bitch
– For tenåringsjenter i Europa er anoreksi den tredje største dødsårsaken, etter ulykker og kreft.
– Sexindustrien er verdens tredje største, kun slått av våpen og narkotika
– Kvinner lures og kjøpes til prostitusjon
– 80% av alle voldtektssaker blir henlagt
– Kvinner gjør 75% av alt arbeid i verden
– Kvinner tjener 10% av all lønna i verden
– Kvinner eier 1% av all privat eiendom i verden

For meg er dette så galt som det kan bli. For meg er det uvirkelig å skulle si seg enig i at alt dette er feil, men samtidig si at feminisme er feil, tullete og hvertfall ikke at man kaller seg feminist..

Sosialistisk Ungdom arrangerer feministisk selvforsvarskurs for å styre jenters selvtillit og bygge jenter. SU gjør det også for å lære jenter å sette grenser som man ellers kanskje ville latt noen trå over. Dette er et fantastisk kurs som jeg virkelig annbefaler jenter å være med på. Man trenger ikke å være medlem.

Jenter i dag sliter med skjønnhetstyranihelvette! En industri som tjener fettt på at folk aldri føler seg bra nok. Dette er en syk industri som ødelegger mange. Mange sliter på skolen. Gutter tar ofte mer plass. Det finnes det nok undersøkelse på i skolen. I min egen klasse for det er ca 50/50 i kjønn tok jeg en time notat over hvor mange gutter og jenter som snakket, både når lærer spurte og fritt ellers. Det ble akkuratt slik det var forventet. totalt var det ca 300 guttekommentarer mens det kun var ca 40. Altså en helt sinnsykt stor forskjell. Hvordan føles det for mange jenter i slike settinger? Det kan være demotiverende og man føler at det ikke er noe poeng å si noe som helst, noe som ender med at man gjømmer seg bort. Når gutter også i tillegg blir spurt av lærere blir det vanskelig… Her kommer vår gutters lille aufabe. Vi tar ofte mye plass. Ofte sier man mye, ofte mye mer enn nødvendig. Prøv å gi fra deg noe av den plassen du selv tar til noen andre. Bare ved å gjøre en så enkel ting føler folk seg inkludert, ikke glemt.
For et samfunn hvor menn snakker og dominerer 90% og kvinner 10% DET vil ikke jeg ha!

Så hvorfor er jeg feminist? hvorfor bør alle være feminister?
Jo, fordi alle skal ha de samme rettighetene. Ingen burde akseptere at jenters grenser blir ødelagt hver eneste dag, at overgrep finner sted. Damer skal få ta like stor del som menn. Fordi jeg mener at kvinner skal få betalt like mye som menn (idag kun 85% av menn), og fordi jeg mener det tjener å ha et samfunn hvor alle er representert!

Til de folk som mener at feminisme er inkompetent og ikke hører hjemme i 2010 har jeg en ting å si til:
Les fakta, se dere litt rundt. Bruk hue. Det stemmer ikke.

3 tanker på “Gutt og feminist? Javisst!

 1. – Minst 52% av gutter i videregående skole er ikke fornøyde med kroppen sin.
  – 100% av alle gutter på ungdomsskolen har blitt kalt homo, taper og blitt fortalt at de suger.
  – Gutter med Anoreksi står aldri frem.
  – Det er kvinnens kropp –– la henne gjøre som hun vil med den. Fokuser heller på guttebarn i blant annet Thailand, som tvangsprostitueres!
  – 80% av alle voldtektssaker blir henlagt, sier du? Bevilg mer penger til politiet og skaff oss flere av dem! Dere sitter i regjering –– det er deres egen feil!
  – Kvinner gjør 75% av alt arbeid i verden. Hvor i alle dager har du dette fra, og hva er isåfall galt med det?
  – Kvinner søker seg i større grad til yrker som av irrellevante grunner er lavtlønnede. Det er et valg; det er ingen undertrykking.
  – Kvinner eier 1% av all privat eiendom i verden. Løgn.

  Jeg er likestillingsforkjemper; feminisme er vissvass.

 2. @Vetle: Litt kverulering til kverulansen:
  *Anoreksi skrives, som alle andre sykdomsbetegnelser, med liten forbokstav. («Hun har kreft»/»Hun har anoreksi»).
  *Angående anoreksi hos menn er det riktig at det snakkes lite om dette, men det er likefullt slik at kvinner står for ni av ti diagnostiserte tilfeller av anoreksi. Det er ingen tvil om at dette skyldes at det utseendemessige presset blandt jenter er langt større–to interessante aspekter som bekrefter dette er at anoreksi er langt vanligere blandt homofile menn, og at andelen menn med anoreksi øker, i takt med at samfunnets press på deres utseende øker.
  *Påstanden om én prosent er galt gjengitt: det skal være at kvinner eier én prosent av all dyrkbar mark. Dog finner jeg kun én kilde for denne påstanden, og det er en annen feministisk faktaliste: http://www.care.org/newsroom/specialreports/women/womens_facts.asp Dog overrasker det meg ikke et sekund om det er riktig; husk at ytterst få steder i verden har kommet så langt som Norge har.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s